Činovnici peglaju budžetski deficit

Bez autora
May 29 2013

Problem Srbije i njenog visokog budžetskog deficita nije samo u pukom broju zaposlenih u javnom sektoru, oko 550.000, već i u slabačkoj privredi i neodgovarajućem broju radnika u realnom sektoru u kome na svakog zaposlenog dođe 5,5 izdržavanih lica.Najlakši predlog je zalediti ili smanjiti plate činovnika na svim nivoima, od republike do opština u Srbiji. Tu su i penzije oko 1,7 miliona penzionera.

Činovnici peglaju budžetski deficitProblem Srbije i njenog visokog budžetskog deficita nije samo u pukom broju zaposlenih u javnom sektoru, oko 550.000, već i u slabačkoj privredi i neodgovarajućem broju radnika u realnom sektoru u kome na svakog zaposlenog dođe 5,5 izdržavanih lica.

Najlakši predlog je zalediti ili smanjiti plate činovnika na svim nivoima, od republike do opština u Srbiji. Tu su i penzije oko 1,7 miliona penzionera.

Srbija ima najveći udeo radnika u državnoj upravi u ukupnom broju zaposlenih (12,3), u obrazovanju (10,2) i u zdravstvu (11,9 odsto). Ali to je, posledica najmanje stope broja zaposlenih na 100 stanovnika u pravnim licima (18,8 zaposlenih na 100 stanovnika). Ukoliko bi Srbija imala za 100.000 hiljada više zaposlenih u prerađivačkoj industriji, udeli u ukupnoj zaposlenosti bili bi niži, a penzioni fond lakše savladavao mesečne minuse.

Rešenje za budžetski deficit mora se pre jeseni potražiti u osetnijim uštedama i na nekim drugim pozicijama, ali i većom naplatom izvornih prihoda države. Potrebne su hitne mere, kako bi se izbegao bankrot državne kase.

Zamrzavanje ili smanjivanje plata u javnom sektoru nije popularno, ali ako 91,4 posto budžeta puni privreda, za čije se plate i radna mesta niko ne bori, zbog čega ne bi iz fiskalne solidarnosti i činovnici poneli deo odricanja.

U javnom sektoru u Srbiji zaposleno je oko 550.000 ljudi. Čine ga zdravstvo, školstvo, administracija na svim nivoima, javna preduzeća, vojska i službe bezbednosti. Republička administracija čini tek 4,5 odsto zaposlenih u javnom sektoru.

Od 2008, kada je planula ekonomska kriza u svetu i kod nas, bez posla je ostalo oko 300.000 ljudi. U javnom sektoru svega 5.500.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik